Edustamassa kansainvälisessä tiedekilpailussa

Tutki-Kokeile-Kehitä-tiedekilpailussa hyvin menestyneitä töitä lähetetään vuosittain edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin. Tänä vuonna Jaakko Takala ja Vihtori Sova pääsivät työllään “Mobiilinäppäimistö kahdelle sormelle” Intel ISEF -tiedetapahtumaan (International Science and Engineering Fair) Phoenixiin. Matematiikkalinjalaisten lisäksi Suomea edustivat myös Petteri Haverinen ja Ville Rosendahl.

Lensimme perjantaina 10.5. Helsingistä Chicagon kautta Phoenixiin. Yhteensä lennot kestivät yli 13 tuntia. Lauantain käytimme kaupunkiin tutustumiseen ja kymmenen tunnin aikaerosta toipumiseen. Sunnuntaina suuntasimme kolmensadan kilometrin päähän Grand Canyonille.

Näkymät kanjonin reunalta olivat huikeat.

Näkymät kanjonin reunalta olivat huikeat.

Varsinainen ISEF-ohjelma alkoi sunnuntaina pinssienvaihtoillalla. Ideana oli verkostoitua vaihtamalla pinssejä eri maista tulleiden kilpailijoiden kanssa. Illan päätteeksi Suomi-pinssimme olivat huvenneet ja vaihtuneet erilaisiin pinsseihin kymmenistä eri maista ja osavaltioista.

Maanantaina olivat vuorossa ständien eli töiden esittelypisteiden pystyttäminen sekä avajaisseremonia. Seremonia huipentui maaesittelyyn, jossa jokaisen maan edustajat juoksivat vuorollaan lavalle maajulisteensa kanssa.

Avajaisseremoniassa oli tunnelmaa.

Avajaisseremoniassa oli tunnelmaa.

Keskiviikkona oli tuomarointipäivä. Aamu- ja iltapäivän aikana ständillämme kävi toistakymmentä tuomaria haastattelemassa meitä työstämme. Osa tuomareista oli pää- ja sijoituspalkinnoista päättäviä tuomareita, ja osa erikoispalkintoja jakavia eri yrityksiä edustavia tuomareita. Messuhallissa oli todellista suuren tiedetapahtuman tuntua, sillä esillä oli toistatuhatta projektia.

Päivölän edustajat ständillään. Vasemmalla Jaakko Takala ja oikealla Vihtori Sova.

Päivölän edustajat ständillään. Vasemmalla Jaakko Takala ja oikealla Vihtori Sova.

Torstaina messuhalli oli avoin yleisölle. Monet olivat kiinnostuneita tuotteestamme, juttelemassa kävi muun muassa muiden kilpailijoiden huoltajia ja paikallisia koululaisryhmiä.

Palkintoja tapahtumassa jaettiin niin paljon, että palkintojenjakoja tarvittiin kaksi. Ne olivat torstai-iltana ja perjantaiaamuna. Palkintorahaa jaettiin yhteensä noin viisi miljoonaa dollaria. Vaikka työmme ei voittanut rahapalkintoja, niin matkana ja kokemuksena ISEF-reissu oli aivan mahtava!