Kielitieteen olympialaiset ja Pythagoraan polku

Viime viikonloppuna matikkalinja puuhasteli useiden eri tehtävien parissa. Halukkaat saivat osallistua Suomen kielitieteen olympialaisiin, jotka kestivät lauantai ja sunnuntai päivät. Kilpailussa pärjää melko hyvin loogisella päättelykyvyllä. Useimpiin tehtäviin ei löydä apua netistä esimerkiksi kääntäjistä, sillä tehtäviin valitut kielet ovat hyvin pienellä alueella puhuttuja. Tehtävä voisi olla vaikkapa manam kielen kääntämistä. Manamia puhuu noin 8000 ihmistä Uudessa-Guineassa. Tässä linkki kielitieteen olympialaisten sivuille.

Ne, jotka eivät osallistuneet kielitieteen olympialaisiin kertasivat fysiikkaa ja viimeistelivät koulutöitään, joiden täytyy olla tehtynä tämän viikon loppuun mennessä.

Pythagoraan polku on vuosittain järjestettävä matematiikkakilpailu, jossa työskentely tapahtuu neljän hengen joukkueissa. Kilpailussa joukkueilla on kolme tuntia aikaa ratkaista 20 tehtävää. Tehtävät ovat neljästä kategoriasta, kustakin siis viisi, ja ne ovat algebra, geometria, analyysi sekä lukuteoria ja kombinatoriikka. Joukkueet saavat käyttää MAOL-taulukkokirjoja ja he saavat yhden laskimen koko ryhmän käytettäväksi. Pythagoraan polku on aina toiminut hyvänä tapana tehdä asioita samanhenkisten ihmisten kanssa. Kilpailuun usein liittyy myös joitain luentoja, esimerkiksi tänä vuonna Sampsa Pursiainen (TTY) piti luennon käänteiskuvantamisesta. 

Tällä viikolla Antti Röyskö vanhemmalta vuosikurssilta lähti Baltian tietojenkäsittely olympialaisiin. Onnea matkaan!