MAOLin loppukilpailut

Vuosittaisten Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL) neljän tieteen kisojen loppukilpailut pidettiin 18. - 20.1. Helsingissä. Torstaina oli vuorossa Datatähti-ohjelmointikilpailu. Perjantaina vuorossa olivat peruskoulun ja lukion matematiikka sekä fysiikan ja kemian teoreettinen osa. Lauantaiaamuna pidettiin luonnontieteiden kokeelliset osuudet, ja alkuillasta kilpailuviikonloppu huipentui palkintojenjakoon. Matematiikkalinjaa edustivat Olli Järviniemi ja Pinja Pessi. Molemmat osallistuivat sekä Datatähteen että lukion matematiikkakilpailuun.

Torstain ohjelmointikilpailussa oli viisi tuntia aikaa ratkaista seitsemän algoritmiikkaa koskevaa tehtävää. Kunkin tehtävän maksimipistemäärä on 100. Tyypillisessä tehtävässä on tarkoituksena kirjoittaa koodi, joka ratkaisee tehtävänannossa esitetyn ongelman. Tärkeässä roolissa on ohjelman tehokkuus. Usein on helppoa ratkaista ongelma, mutta oleellista on ratkaisun nopeus.

Kilpailun voitti Helsingin matematiikkalukion Juha Harviainen pistemäärällä 517. Olli nappasi neljännen sijan ja Pinja oli viidestoista. Loppukilpailuun kutsuttiin 29 nuorta. Kilpailu oli vaativa: vain neljä kilpailijaa sai yli 300 pistettä, ja alin pistemäärä oli 35.

Perjantaina kello kolme alkoi lukion matematiikkakilpailu. Kisassa on kolme tuntia aikaa ratkaista viisi matemaattista ongelmaa. Kilpailun vaikeimmaksi tehtäväksi osoittautui kolmas tehtävä, jonka tehtävänanto oli seuraava:

“Ympyrän jänteet AB ja CD leikkaavat ympyrän sisällä pisteessä M, joka on lisäksi jänteen PQ keskipiste. Pisteet X ja Y ovat janojen AD ja PQ sekä BC ja PQ leikkauspisteet, tässä järjestyksessä. Osoita, että M on janan XY keskipiste.”

Kilpailu oli tavallista vaikeampi, mutta se erotteli hyvin kärkipään kilpailijat. Kilpailun vaikeudesta kertoo esimerkiksi se, että kymmenen parhaan joukkoon pääsemiseen riitti vain yhdeksän pistettä. Haastavimmat tehtävät olivat toinen ja kolmas, joista jälkimmäisen ainoastaan Olli sai ratkaistua.

Kilpailun voiton vei Olli 26:lla pisteellä 30:stä. Voitto on toinen peräkkäinen Päivölälle. Toisen sijan sai 20 pisteellä ja jaetun kolmannen sijan 16 pisteellä. Pinja oli kilpailun 17. yhteensä 27 osallistujasta. Loppukilpailussa kilpailijoiden erot näkyivät selvemmin kuin alkukilpailussa, jonka avoimessa sarjassa 12 henkilöä sai täydet pisteet.

Kilpailukausi jatkuu vielä keväällä pohjoismaisella matematiikkakilpailulla ja kesällä kansainvälisillä matematiikkaolympialaisilla. Kisoihin osallistuvat valitaan Päivölässä järjestettävällä valmennusleirillä. Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisten Suomen edustajat valitaan helmikuussa valintakokeella.