Nuoria tieteentekijöitä palkittiin

Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailu huipentui finaaliin Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella 31.3-1.4. Lukiolaisten sarjan finaaliin kutsutuista töistä kaksi kolmestatoista oli peräisin Päivölästä. Päivölälle kilpailu oli suurmenestys: saatiin kilpailun voitto, kaksi erityispalkintoa ja edustuspaikat sekä amerikkalaiseen että eurooppalaiseen nuorten tiedekilpailuun.

Kaisla Kääriäinen ja Maisa Virtanen osallistuivat kilpailuun kehittämällään urbaaniekologian opetuspelillä. Työn tarkoituksena on havainnollistaa kaupunkiluonnon toimintaa alakouluikäisille. Palkintosijaa ei pelillä irronnut, mutta erityispalkintoja kerättiin kaksi ja matka Intel ISEF -tiedekilpailuun Phoenixiin on luvassa toukokuussa.

Eero Valkama ja Iiro Kumpulainen pääsivät loppukilpailuun PSIL:llä syntyneellä shakkitunnistusprojektilla, jonka kehittämisessä Antti Röyskö avusti. Työn idea on tallentaa shakkipelin siirrot kameran avulla kuvanprosessoinnin keinoin. Tiukan kilpailun jälkeen shakkikamera pääsi vihreän teen terveysvaikutuksia tutkivan työn kanssa TuKoKe-kilpailun ensimmäiselle sijalle, ja tekijät matkaavat Brysseliin EUCYS-tiedekilpailuun syyskuun puolivälissä.

Päivölän finaalinelikko suuntasi viikko sitten torstaina lounaan jälkeen kohti Helsinkiä. Heti kampusalueelle saavuttuaan kilpailijat alkoivat valmistautua tuomarihaastatteluihin asettamalla työnsä näytille. Itsevarmuutta oli vaikea säilyttää muita töitä katsellessa, etenkin kemian ja biologian aloilta oli finaaliin saatu monia hyviä töitä. Finaalin alettua virallisesti alueella kierteli tuomareita, järjestäjiä ja Kumpulan kampuksen opiskelijoita iloisessa sekamelskassa. Haastattelut oli järjestetty niin, että tuomarit kiersivät yksi kerrallaan satunnaisessa järjestyksessä kilpailijoiden pisteillä. Viisi tuomaria arvioi jokaisen pisteen iltapäivän aikana. Haastattelujen jälkeen uupuneet kilpailijat pääsivät syömään ja lepäämään. Hetken aikaa Helsingissä seikkailtuaan Päivölän osallistujat menivät tyytyväisinä nukkumaan odottaen innolla seuraavaa päivää.

Perjantaiaamuna oli nuorempien kilpailijoiden vuoro esiintyä. Esi- ja perusopetuksen sarjojen tuomarihaastattelut järjestettiin kampuksella yhtäaikaisesti. Tuomareiden ohella monet lukiolaisten sarjan kilpailijoista kävivät katsomassa esityksiä. Muutamalle innostuneelle nuorelle tieteilijälle vinkattiin Päivölän kesäviikoista keskustelun lomassa.

Lopputapahtuma päättyi palkintojenjakotilaisuuteen, joka alkoi perjantaina kello 14:00. Aluksi ohjelmassa oli musiikkiesityksiä ja mielenkiintoisia näkökulmia tieteen kehitykseen. Varsinainen palkintojen jako aloitettiin nuorimmasta sarjasta ja päätettiin vanhimpaan eli lukiolaisten ikäryhmään. Kilpailussa jaettiin myös erityispalkintoja esimerkiksi työssä korostuvan luovuuden, riemun ja pitkäjänteisyyden perusteella. Jokainen finaaliin päässyt sai tunnustuspalkinnon - jo finaaliin pääseminen on saavutus.

Tapahtuma päättyi voittajatöiden tekijöiden haastatteluihin ja kakkukahveihin. Keskustelu töistä ja nuorten tieteentekemisestä jatkui. Katse tulevaisuuteen - mitäköhän on valikoimassa ensi vuonna?

Vasemmalta oikealle: Maisa, Eero, Iiro ja Kaisla.

Vasemmalta oikealle: Maisa, Eero, Iiro ja Kaisla.