Lakkiaiset

Tuumat ovat valmistuneet ja ovat lähdössä maailmalle. Lakkiaispäivä oli pitkä ja tunteiden täyteinen. Koimme niin haikeutta kuin suurta onnea. Päiväsaikaan pidimme matematiikkalinjan omat rennot päättäjäiset, joissa muistelimme näiden kahden vuoden aikana kokemaamme.

Itse lakitustilaisuus oli illemmalla. Tilaisuudessa kuulimme linjanjohtajan ja rehtoreiden puheet sekä ylioppilaan Konsta Kemppaisen pitämää ylioppilaspuhetta. Kaikissa puheissa korostui koronaviruksen tuomat vaikeudet ja se, kuinka niistä päivölässä kuitenkiin selvittiin mahtavan yhteisön ansioista. 

Onnea vastavalmistuneelle vuosikurssille!

DSC_0016.JPG

Loppusuoralla

Lukukausi on pian ohi ja kesäloma alkaa. Vanhempi vuosikurssi on suorittanut kaikki tarvittavat kurssit ja on melkein valmis lähtemään maailmalle. Tästä huolimatta matematiikkalinjalla on tehty kaikkea muuta paitsi laiskottelua.

Vaikka vuosi oli loppumassa, matematiikkalinjalaiset ehtivät vielä napata toisen sijan PREIN:in järjestämässä Valon mahdollisuudet -kilpailussa. Kilpailun teemana oli valo ja osallistujien pitikin tutkia erilaisia valoon liittyviä asioita soveltaen monta eri tiedelajia. 

Matematiikkalinjalta osallistui kolme joukkuetta, josta kaksi pääsi jaetulle toiselle sijalle. Joukkueiden aiheet olivat “Miksi auringonlaskut ovat punaisia?” ja “Ruuan kasvattaminen Marsissa”. Joukkueita kehuttiin muun muassa monipuolisuudesta, innovatiivisuudesta ja hyvästä analyysistä. 

Matematiikkalinjalaiset ahkeroivat myös PSIL:llä, matematiikkalinjan omalla työharjoittelupaikalla.Eräs Xiphera -niminen yritys pyysi meitä testaamaan heidän kehityksessä olevaa kryptografian kurssia. PSIL:llä vieraili testattavan materiaalin kehittäjä Petri Jehkonen, joka piti oppilaille lyhyen luennon tietoturvasta.

Lisätietoja Xipherasta löydät täältä: https://xiphera.com

Matematiikkalinjan oppilaat testasivat materiaalin toimivuutta, etsivät virheitä ja antoivat palautetta. Pidettiin myös lyhyitä demoja, joilla esitimme PSIL:iä vieraalle.

Opikelijat demoamassa projektia

Opikelijat demoamassa projektia

Muutama viikko myöhemmin nuorempi vuosikurssi Zetat piti potkiaiset vanhemmalle vuosikurssille Tuumille. Päivän ohjelmaan kuului Tuuma-teemainen tietovisa, hauskojen titteleiden jakaminen ja pullonryöstö. Päivän päätteeksi syötiin opettajien paistamia lettuja sekä muita herkkuja

Päiväliinit herkuttelemassa potkijaisissa

Päiväliinit herkuttelemassa potkijaisissa

Kilpailumenestystä

Matematiikkalinjalaisilla on pitkään ollut tapana menestyä erilaisissa kilpailuissa. Tämä vuosi ei ole poikkeus. Kevään aikana kilpailumenestystä on tullut päivöliineille kansallisissa kilpailuissa niin matemaattisissa aineissa kuin kielitieteessäkin. Erityisesti Tutki-Kokeile-Kehitä – tiede- ja teknologiakilpailun finaalista oltiin innostuneita. Valitettavasti kilpailujen loppukilpailut on jouduttu järjestämään etänä.

Toisen vuosikurssin opiskelijat ja innokkaimmat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ovat syksystä tammikuun loppuun tehneet tutkielmiaan Tutki, Kokeile, Kehitä -kilpailuun. Kisaan tutkielmat lähetettiin helmikuun alussa. Loppukilpailuun pääsi kolme päivöliinien työtä: Valtteri Aurelan ja Into Almialan “Synesteetikon sana-värikokemus - tutkimusmenetelmä ja yhden koehenkilön tuloksia”, Konsta Kemppaisen “Pitkän ja keskipitkän ruotsin digitaalisten ylioppilaskokeiden sanastovertailu” sekä Joonatan Korpelan ja Meeri Kuoppalan “Ohjelmoinnin opetus Suomen lukioissa 2020”.

Kuvassa matematiikkalinjan TuKoKe-edustajat.

Kuvassa matematiikkalinjan TuKoKe-edustajat.

Moni päivöliini osallistui myös helmikuun lopussa järjestettyyn kansallisten kielitieteen olympialaisten alkukilpailuun. Veikko Virrankoski sai alkukilpailusta täydet pisteet, ja hänen kanssaan loppukilpailuun pääsivät Miska Luoma-aho ja Meeri Kuoppala.

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton neljästä vuosittain järjestettävästä kilpailusta päivöliinit menestyivät kolmessa. Valtteri Aurela (3. sija) ja Juho Röyskö (9. sija) olivat Datatähti-ohjelmointikilpailun loppukilpailussa kymmenen parhaan joukossa. Valtteri Aurela menestyi myös matematiikkakilpailussa (5. sija) ja Juho Röyskö fysiikkakilpailussa (18. sija)

Värisyttävä viikonloppu

31.10.-1.11.2020

Halloweenin aikaan Matematiikkalinjalla vapistiin kummitusjuttujen sijaan intensiivisten shakkipelien parissa. Koululaisten shakin Suomenmestaruuskisat järjestettiin viikonloppuna Päivölänmäellä. Kilpailuun osallistui monta voitonhimoista päivöliiniä ja osa myös menestyi. U20-sarjan voitti vanha matematiikkalinjalainen Olli Järviniemi ja U16 tyttöjen sarjassa pelannut ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Meeri Kuoppala sai kultamitalin.

photo5846212301546436128.jpg
U16-sarjan tyttöjen kultamitalisti Meeri Kuoppala

U16-sarjan tyttöjen kultamitalisti Meeri Kuoppala

Osaa peleistä pystyi seuraamaan netissä reaaliajassa ilman kalliita live-lautoja PSIL-projektina tehdyn shakkikameran ansiosta. Projektia koodanneet päivöliinit olivat innokkaita näkemään työnsä tuloksia käytännössä sekä ylpeitä aikaansaannoksestaan.

Ensimmäiselle kisapäivälle osui halloween. Perinteistä koko Päivölän juhlaa ei päästy koronan vuoksi järjestämään. Matematiikkalinjaa peruutus ei kuitenkaan haitannut, vaan aattona leivottiin ahkerasti ja lauantaina järjestettiin kivitalon asukkaiden omat tunnelmalliset kestit.

photo5846212301546436129.jpg