Robocode -tekoälykilpailu

Osana tietotekniikkaopetusta järjestimme Robocode-tekoälykilpailun. Robocode on peli, jossa panssarivaunut taistelevat keskenään, tavoitteenaan tuhota kaikki vastustajat. Pelaajat eivät kuitenkaan ohjaa panssarivaunuja itse, vaan ohjelmoivat tekoälyn ohjaamaan panssarivaunua. Tekoäly voi esimerkiksi ennakoida vastustajan liikkeitä ja siten laskea parhaan tavan tähdätä ammukset.

Aluksi opiskelijat tutustuivat ryhmässä kilpailuun ja siinä käytettävään ohjelmaan. Tärkeintä oli ymmärtää pelin fysiikat ja tankkien toimintaperiaate. Tankkien ohjaaminen on suoraviivaista - komento voi olla muotoa “käännä tykkiä 30 astetta oikealle, ja sitten ammu”. Perehtymisen jälkeen jokainen alkoi ohjelmoimaan omaa kilpailutekoälyä. Koodikielenä käytettiin Javaa.

Ohjelmoidessaan opiskelijat yrittivät selvittää muiden tekoälyjen parhaat ominaisuudet ja siirtää ne omaansa. Haastavaksi osoittautui erityisesti tankin liikeradan hallinta ja tykin tähtäyksen tarkkuus. Haasteet otettiin positiivisesti vastaan - kilpailu oli osallistujien mielestä mielenkiintoinen ja hauska tapa tutustua tekoälyihin ja samalla oppia koodaamaan. Lisäksi kilpailu kehitti luovaa ajattelua osallistujien miettiessä keinoja muiden päihittämiseen. Kisan voittanut Joakim tiivistää: “Kisa oli superkiva ja voittaminen tuntui myös mahtavalta. Tärkeintä ei kuitenkaan ollut voitto vaan reilu peli ja uuden asian oppiminen hauskassa ympäristössä”.

Lakkiaiset

Tänään yksi luku matematiikkalinjan kirjoissa on tullut päätökseensa, kun Moolit valmistuivat ja lähtevät nyt maailmalle. Matematiikkalinja piti ensin omat päättäjäisensä, jossa kerrattiin vuoden parhaita muistoja. Varsinainen lakkiaistilaisuus alkoi kello 18. Puheista erityisesti jäi mieleen ylioppilaan Henrik Davidilan puheenvuoro, jossa saimme päteviä neuvoja: "Luottakaa itseenne ja valintoihinne. Oli kyse sitten opiskelupaikan valinnasta, omilleen muuttamisesta, tai valinnasta pizzan ja kebabin välillä, tehkää valinta, jota ette tule katumaan." Tunnelma lakkiaisissa oli iloinen mutta samalla haikea.

Onnea vastavalmistuneelle vuosikurssille!

moolienlakkiaiset.jpg

Potkiaiset

Päivölässä nuoremmalla vuosikurssilla  on tapana järjestää vanhemmalle vuosikurssille vuoden päätteeksi potkiaiset. Tänä vuonna oli Karaattien vuoro saattaa Moolit maailmalle. Ensimmäisenä ohjelmassa olivat olympialaiset. Matematiikkalinjan opiskelijat jaettiin neljään joukkueeseen. Olympialaisten ohjelmaan kuului solapullokeilaus, teipinheitto,  lipunryöstö ja vedenkanto.

Solapullokeilauksessa heitettiin palloa tarkoituksena kaataa mahdollisimman monta pulloa, aivan kuin keilauksessa. Teipinheitto oli matematiikkalinjan otos renkaanheittoon. Lipunryöstöäkin muokattiin niin, että lipun sijasta vastustajien piti juoda toisen joukkueen piilottamat CocaCola-pullot. Vedenkannossa oli kaksi ämpäriä, joista toinen oli täynnä vettä ja toinen täysin tyhjä. Joukkueiden piti siirtää vesi ämpäristä toiseen vapaavalintaisella tavalla, käyttäen kenkiä, muovipusseja ja muita luovia ratkaisuja.

Kuvassa teipinheitto käynnissä.

Kuvassa teipinheitto käynnissä.

Lipunryöstössä ylijääneitä Coca-Cola (sola) pulloja tyhjennettiin pelin jälkeen.

Lipunryöstössä ylijääneitä Coca-Cola (sola) pulloja tyhjennettiin pelin jälkeen.

Potkiaiset jatkuivat aarrejahdilla. Moolit kävivät neljällä eri rastilla suorittaen erilaisia tehtäviä, kuten matematiikka-aiheinen tietovisa sekä peitonkääntötehtävä, jossa joukkueen piti seistä peiton päällä ja kääntää se toisin päin.

Muistoksi ikimuistoisesta illasta jokainen Mooli sai oman, itsetehdyn t-paitansa. Ilta huipentui yhteisiin lettukesteihin laavulla. Saunakin oli lämmin pitkälle yöhön.

Kuvassa Mooleilla on uudet paidat päällä.

Kuvassa Mooleilla on uudet paidat päällä.