Lakkiaiset

Tänään yksi luku matematiikkalinjan kirjoissa on tullut päätökseensa, kun Moolit valmistuivat ja lähtevät nyt maailmalle. Matematiikkalinja piti ensin omat päättäjäisensä, jossa kerrattiin vuoden parhaita muistoja. Varsinainen lakkiaistilaisuus alkoi kello 18. Puheista erityisesti jäi mieleen ylioppilaan Henrik Davidilan puheenvuoro, jossa saimme päteviä neuvoja: "Luottakaa itseenne ja valintoihinne. Oli kyse sitten opiskelupaikan valinnasta, omilleen muuttamisesta, tai valinnasta pizzan ja kebabin välillä, tehkää valinta, jota ette tule katumaan." Tunnelma lakkiaisissa oli iloinen mutta samalla haikea.

Onnea vastavalmistuneelle vuosikurssille!

moolienlakkiaiset.jpg

Potkiaiset

Päivölässä nuoremmalla vuosikurssilla  on tapana järjestää vanhemmalle vuosikurssille vuoden päätteeksi potkiaiset. Tänä vuonna oli Karaattien vuoro saattaa Moolit maailmalle. Ensimmäisenä ohjelmassa olivat olympialaiset. Matematiikkalinjan opiskelijat jaettiin neljään joukkueeseen. Olympialaisten ohjelmaan kuului solapullokeilaus, teipinheitto,  lipunryöstö ja vedenkanto.

Solapullokeilauksessa heitettiin palloa tarkoituksena kaataa mahdollisimman monta pulloa, aivan kuin keilauksessa. Teipinheitto oli matematiikkalinjan otos renkaanheittoon. Lipunryöstöäkin muokattiin niin, että lipun sijasta vastustajien piti juoda toisen joukkueen piilottamat CocaCola-pullot. Vedenkannossa oli kaksi ämpäriä, joista toinen oli täynnä vettä ja toinen täysin tyhjä. Joukkueiden piti siirtää vesi ämpäristä toiseen vapaavalintaisella tavalla, käyttäen kenkiä, muovipusseja ja muita luovia ratkaisuja.

Kuvassa teipinheitto käynnissä.

Kuvassa teipinheitto käynnissä.

Lipunryöstössä ylijääneitä Coca-Cola (sola) pulloja tyhjennettiin pelin jälkeen.

Lipunryöstössä ylijääneitä Coca-Cola (sola) pulloja tyhjennettiin pelin jälkeen.

Potkiaiset jatkuivat aarrejahdilla. Moolit kävivät neljällä eri rastilla suorittaen erilaisia tehtäviä, kuten matematiikka-aiheinen tietovisa sekä peitonkääntötehtävä, jossa joukkueen piti seistä peiton päällä ja kääntää se toisin päin.

Muistoksi ikimuistoisesta illasta jokainen Mooli sai oman, itsetehdyn t-paitansa. Ilta huipentui yhteisiin lettukesteihin laavulla. Saunakin oli lämmin pitkälle yöhön.

Kuvassa Mooleilla on uudet paidat päällä.

Kuvassa Mooleilla on uudet paidat päällä.

Edustamassa kansainvälisessä tiedekilpailussa

Tutki-Kokeile-Kehitä-tiedekilpailussa hyvin menestyneitä töitä lähetetään vuosittain edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin. Tänä vuonna Jaakko Takala ja Vihtori Sova pääsivät työllään “Mobiilinäppäimistö kahdelle sormelle” Intel ISEF -tiedetapahtumaan (International Science and Engineering Fair) Phoenixiin. Matematiikkalinjalaisten lisäksi Suomea edustivat myös Petteri Haverinen ja Ville Rosendahl.

Lensimme perjantaina 10.5. Helsingistä Chicagon kautta Phoenixiin. Yhteensä lennot kestivät yli 13 tuntia. Lauantain käytimme kaupunkiin tutustumiseen ja kymmenen tunnin aikaerosta toipumiseen. Sunnuntaina suuntasimme kolmensadan kilometrin päähän Grand Canyonille.

Näkymät kanjonin reunalta olivat huikeat.

Näkymät kanjonin reunalta olivat huikeat.

Varsinainen ISEF-ohjelma alkoi sunnuntaina pinssienvaihtoillalla. Ideana oli verkostoitua vaihtamalla pinssejä eri maista tulleiden kilpailijoiden kanssa. Illan päätteeksi Suomi-pinssimme olivat huvenneet ja vaihtuneet erilaisiin pinsseihin kymmenistä eri maista ja osavaltioista.

Maanantaina olivat vuorossa ständien eli töiden esittelypisteiden pystyttäminen sekä avajaisseremonia. Seremonia huipentui maaesittelyyn, jossa jokaisen maan edustajat juoksivat vuorollaan lavalle maajulisteensa kanssa.

Avajaisseremoniassa oli tunnelmaa.

Avajaisseremoniassa oli tunnelmaa.

Keskiviikkona oli tuomarointipäivä. Aamu- ja iltapäivän aikana ständillämme kävi toistakymmentä tuomaria haastattelemassa meitä työstämme. Osa tuomareista oli pää- ja sijoituspalkinnoista päättäviä tuomareita, ja osa erikoispalkintoja jakavia eri yrityksiä edustavia tuomareita. Messuhallissa oli todellista suuren tiedetapahtuman tuntua, sillä esillä oli toistatuhatta projektia.

Päivölän edustajat ständillään. Vasemmalla Jaakko Takala ja oikealla Vihtori Sova.

Päivölän edustajat ständillään. Vasemmalla Jaakko Takala ja oikealla Vihtori Sova.

Torstaina messuhalli oli avoin yleisölle. Monet olivat kiinnostuneita tuotteestamme, juttelemassa kävi muun muassa muiden kilpailijoiden huoltajia ja paikallisia koululaisryhmiä.

Palkintoja tapahtumassa jaettiin niin paljon, että palkintojenjakoja tarvittiin kaksi. Ne olivat torstai-iltana ja perjantaiaamuna. Palkintorahaa jaettiin yhteensä noin viisi miljoonaa dollaria. Vaikka työmme ei voittanut rahapalkintoja, niin matkana ja kokemuksena ISEF-reissu oli aivan mahtava!