Onnistumisia TuKoKe-kilpailussa

Matematiikkalinjalaiset osallistuivat tänäkin vuonna Tutki Kokeile Kehitä -kilpailuun, jossa kaksi tutkielmaa pääsi loppukilpailuun: Joonatan Korpelan ja Justus Hansenin tutkielma “Sähköautojen latausinfrastruktuurin riittävyys Suomessa” sekä Jymy Korhosen ja Santeri Halmeen tutkielma "Maisema-alueen tunnistustekoäly". Loppukilpailu järjestettiin 7.4. Otaniemen lukiolla, ja myös osa matematiikkalinjan alumneista tuli paikan päälle seuraamaan kilpailua.

Tunnelma loppukilpailussa oli matikkalinjalaisten mukaan mahtava, sillä siellä pääsi näkemään muiden nuorten töitä ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Lukiolla he kokosivat omat esittelypisteensä ja valmistautuivat esittelemään tutkielmiaan. Haastatteluiden jälkeen tuomarit kertoivat pitävänsä erityisesti Joonatanin ja Justuksen tekemän simulaation demonstraatiosta. Päivä oli pitkä, ja opiskelijat kävivätkin syömässä sushia luppoajalla. Kummallakin tutkielmalla myös menestyttiin: Joonatan Korpela ja Justus Hansen voittivat matkan Atlantassa järjestettävään International Science and Engineering Fair -kilpailuun. Lisäksi he voittivat STEK sähkökisan ja saivat käytännöllisimmän työn palkinnon. Jymy Korhonen ja Santeri Halme palkittiin parhaasta suullisesta esityksestä. Kumpikin työ sai myös tunnustuspalkinnon.

Matematiikkalinjan finalistit vasemmalta oikealle: Justus Hansen, Joonatan Korpela, Jymy Korhonen, Santeri Halme

Tiimipäivät, mutta ruotsiksi

Matematiikkalinjalla perinteenä on pitää jokaisen vuoden alussa tiimipäivät, jotta nuorempi ja vanhempi vuosikurssi tutustuisivat toisiinsa. Tänä vuonna tiimipäivät pidettiin tietyistä syistä normaalia myöhemmin. Opiskelijat olivat silloin jo hyvin ryhmäytyneet ja tutustumista toisiin ei juuri tarvittu. Tästä syystä perinnepäivään tuli pieni lisäys: Koko päivän ajan täytyy puhua ja muutenkin viestiä ruotsiksi. Opiskelijat noudattivat tätä uutta sääntöä erittäin hyvin: ruotsia kuului jo aamupalalla ennen ohjelman virallista alkua.

Tiimijaon jälkeen tiimipäivä virallisesti alkoi ulkoilulla ja lumipatsaiden rakentamisella. Edeltävänä yönä oli satanut runsaasti uutta ja rakennukseen täydellisesti sopivaa lunta, joten rakennusmateriaalista ei ollut pulaa. Muita päivän aktiviteetteja olivat muun muassa palapelin kasaaminen, pienten huoneiden askartelu ja ruotsalaisen musiikin tunnistus.

Päivän päätteeksi julistettiin voittajatiimi, mutta kaikkia kehuttiin ja jokainen tiimi sai palkinnoksi herkkuja. Hauskaa oli kaikilla ja ruotsia tuli harjoiteltua.

Voittajatiimi ja heidän lumipatsas

Voittajatiimi ja heidän lumipatsas

Opiskelijoiden askartelema huone

Opiskelijoiden askartelema huone

Jälleennäkemisiä ja tanssijalan vipattamista

Marraskuun puolivälissä Päivölänmäen Kivitalo täyttyi matematiikkalinjan vanhoista opiskelijoista, kun perinnepäivät kokosivat heidät taas vuosien jälkeen yhteen. Viikonloppuun mahtui kaikenlaista isosta videopeliturnauksesta yöhön asti kestävään saunavuoroon. Entisten vuosikurssien opiskelijat tapasivat toisiaan pitkästä aikaa ja pääsivät vaihtamaan kuulumisia viimeisten vuosien ajalta. Myös nykyiset matematiikkalinjalaiset pääsivät verkostoitumaan ja muodostamaan isoja rupattelurinkejä vanhojen opiskelijoiden kanssa.

Tutkielmaseminaarin tunnelmia

Lauantaina toisen vuoden matematiikkalinjalaiset pääsivät parrasvaloihin esitellessään tekemiään tutkielmia tutkielmaseminaarissa. Vanhat opiskelijat olivat kiinnostuneita nuorten tutkielmista ja kyselivät paljon kysymyksiä niihin liittyen. Myös entiset opiskelijat saivat esittää tekemiään – joko tieteellisiä tai humoristisia – esityksiä. Päivä huipentui yhteiseen pitsatilaukseen, jonka ansiosta koko Kivitalossa leijaili huumaava tuoksu vielä päiviä myöhemmin.

Entisten opiskelijoiden esityksiä

Joulukuun vaihteessa Päivölässä järjestettiin tanssiaiset itsenäisyyspäivän kunniaksi. Matematiikkalinjalaiset olivat innoissaan päästessään tälläytymään ja pukeutumaan parhaisiinsa pitkästä aikaa. Tilaisuus alkoi illalla, ja ohjelmaan kuului muun muassa rehtorin puhe sekä matematiikkalinjalaisten itse suunnittelema ja järjestämä soittoesitys. Lisäksi tietenkin tanssittiin, ja juhlasalissa näkyikin paljon innokkaita parinvaihtotansseja harjoittelevia matematiikkalinjalaisia. Tarjoilutkin olivat omaa luokkaansa: opiskelijat olivat oikein urakalla leiponeet haluamiaan herkkuja, jotka vietiin juhliin tarjottavaksi. Pöydän antimet hupenivat illan mittaan, ja osa opiskelijoista jatkoi iltaansa vielä pidempään pelaamalla lautapelejä.

Matematiikkalinjalaisten bändi valmiina esiintymään

Nauttimassa pöydän antimista

Kutkuttavaa kilpailutunnelmaa

Lokakuussa Päivölässä järjestettiin kahtena viikonloppuna shakkikisat, joista ensimmäisenä olivat pikashakin ja koulujoukkueiden suomenmestaruuskilpailut. Tänäkin vuonna moni matematiikkalinjalainen lähti koettelemaan taitojaan muiden taitavien shakinpelaajien joukkoon. Sekä pikashakin joukkuekilpailuun että koulujoukkueiden väliseen kilpailuun osallistui matematiikkalinjalta kaksi neljän hengen joukkuetta, joista toinen sijoittui pikashakin U20-sarjassa toiselle sijalle.

Kuvassa oikealta vasemmalle Leevi Luukkonen, Jymy Korhonen, Antton Räf, Jaakko Takala, Valtteri Aurela, Olli Järviniemi, Lea Suoranta, Johannes Alanen, Meeri Kuoppala, Kaisa Takala, Sahar Rassouli, Aurora Lappi

Pikashakin yksilökilpailussa etenkin matematiikkalinjan tytöt menestyivät: heistä jokainen sai mitalin ja Sahar Rassouli onnistui taistelemaan itsensä voittoon tyttöjen U18-sarjassa. Kyseisessä sarjassa jouduttiin pelaamaan jopa uusintaottelu voittajan ratkaisemiseksi, minkä takia kilpailusta kehkeytyi entistäkin jännittävämpi.

Päivölä toimi shakkikisojen näyttämönä myös seuraavana viikonloppuna, kun täällä järjestettiin koululaisten shakin suomenmestaruuskilpailut. A-sarjaan osallistui kaksi ja B-sarjaan yksi matematiikkalinjalainen. Ennen kilpailuja monet matematiikkalinjalaiset pelasivat keskenään intensiivisesti shakkia, jotta kilpailuissa oltaisiin parhaassa mahdollisessa terässä. Se tuotti tulosta, sillä kilpailujen jälkeen monen matematiikkalinjalaisen kaulassa killui säihkyvä mitali.

Alarivissä U16-sarjan Kaisa Takala ja Meeri Kuoppala, ylärivissä U18-sarjan Sahar Rassouli ja Lea Suoranta, keskellä U20-sarjan Leevi Luukkonen