Vanhempi opettaa nuorempaa

Nuorempi vuosikurssimme Karaatit aloitti PSILillä kaksi viikkoa sitten. He suhtautuvat tuleviin töihin innolla. Kaikki ovat avoimia kokeilemaan ja oppimaan uusia asioita ja haluavat päästä työskentelemään tiimeissä erilaisten projektien parissa.

von-1.jpg

“Suuri syy minulle tulla tänne Päivölään oli PSIL. Haluan myös päästä työskentelemään shakkikameran parissa, sillä pelaan itse shakkia ja aihe sekä koodi sen takana kiinnostavat minua”, sanoo Leevi Luukkonen (Karaatti).

Vanhempi vuosikurssi Moolit toimii töissä esikuvana nuoremmille ja auttaa heitä alkuun. Suurin osa joko nauttii vastuun kasvusta tai kokee sen osaksi pelin henkeä, sillä jo viime vuonna taitojen karttuessa vastuukin kasvoi.

“On se kuitenkin kivempaa olla vanhempi kuin nuorempi”, sanoo Lauri Viljanen (Mooli).

Moolit kertoivat myös haluavansa opettaa Karaatteja kuten vanhemman vuosikurssin kuuluu. Nuoret kokevat nykyisen systeemin toimivaksi eivätkä haluaisi sitä muuttaakaan.

Tuleva PSIL-vuosi tuo uusia haasteita sekä nuorille että vanhoille. Näihin vastataan päättäväisesti ja tarmokkaasti.

von-2.jpg

Syyskauden alku

Syyskausi Päivölässä on alkanut. Vanhempi vuosikurssi aloitti jo viime viikolla, kiikarissa syksyn ylioppilaskirjoitukset. Nuorempi vuosikurssi aloitti tällä viikolla. Keskiviikkona pidimme tiimipäivän, missä oppilaat pääsivät kilpailemaan muun muassa torninrakennuksessa.

 

tiimipaiva.png

Myös työt PSILillä ovat alkaneet jo vanhempien kanssa. Nuorempien ensimmäinen työpäivä on huomenna, luvassa on työorientaatio ja käytäntöihin tutustumista. Itse töihin purraan kiinni ensi viikolla.

Lakkiaiset

Lakkiaiset alkoivat kuudelta tervehdyssanoilla. Päivölän rehtori Pekka Järvi kuvaili lakitettavia osuvasti: "Haluan toivottaa valmistuville hyvää matkaa, mutta nämä meidän opiskelijat eivät tunnu lähtevän täältä pois vaan palaavat aina takaisin käymään". Tervehdyssanojen jälkeen Valkeakosken Tietotien lukion rehtori Jaana Leppä piti puheen, jota seurasi todistustenjako ja ylioppilaaksi julistaminen. 

Perinteisen Gaudeamus igiturin jälkeen Veikko Laitamäki piti ylioppilaan puheen. Vaikka hetki on valmistuville tärkeä ja haikea, huumorintajua puheessa riitti: "Kukapa olisi pienenä ajatellut koulussa asumista. Nyt on hankala kuvitella toisin. Sillä miten muuten sitä heräisi tunnille ajoissa". Seuraavaksi Merikki Lappi piti linjanjohtajan puheen, ja lopuksi laulettiin Suvivirsi.

Toivotamme onnea vastavalmistuneelle vuosikurssille!

lakkiaiset-blogi.png

Potkiaiset

Tänään nuorempi vuosikurssi Moolit järjesti potkiaiset huomenna valmistuvalle vanhemmalle vuosikurssille Titaaneille. Perinteiseen tapaan lukujärjestykseen merkitty ruotsintunti osoittautuikin yllätysohjelmaksi. Potkiaiset alkoivat pizzakisalla, jossa viisi joukkuetta otti mittaa trivia- ja matematiikkatietämyksellään. Kisassa esimerkiksi kysyttiin, pitääkö seuraava väite paikkansa: "Päivölä sijaitsee (linnuntietä) lähempänä Helsingin kuin Turun keskustaa ja kulma Helsinki-Päivölä-Turku on terävä (Mercatorin projektiossa)".

Pizzakisaa seurasi tiukka nopanheittokisa, joka ei tietenkään ollut heittäjän tuurista vaan ranneliikkeestä kiinni. Tämän jälkeen siirryimme ulos tutustumaan Päivöläläiseen Joogaan. Kaikki asettuivat rinkiin. Vuorollaan jokainen siirsi yhtä jalkaansa toisen jalan viereen, kunnes kaikki olivat solmussa tai eivät olleet pysyä pystyssä.

DSC_0096.JPG

Tässä välissä julkaistiin pizzakisan tulokset, ja kunniakkaat suoriutumiset palkittiin tietenkin pitsalla. Titaanien seuraava tehtävä oli etsiä jokainen mooli "luontaisesta elinympäristöstään" eli sieltä, missä hän eniten viettää aikaa. Yksi mooleista onnistui nerokkaasti piiloutumaan etsijöitä huoneensa pöydän alla.

DSC_0132.JPG

 

Koitoksista seuraava oli gladiaattoritaistelu bofferimiekoilla. Titaanien edustajat haastoivat Moolien edustajia kaksintaisteluun pehmomiekoin, -hilparein ja -kilvin. Tämän jälkeen Titaanit ja Moolit kilpailivat perinteisessä fasaaninmetsästyksessä (fasaanit olivat ilmapalloja, missä on fasaanin kuva).

Viimeinen laji oli solaviesti. Päivöliinien perinnejuoman solan mukaan nimetty laji on kuin viestijuoksua, paitsi että viestikapula on pullo solaa (Coca-Colaa). Lajin erityispiirre on, että viestiketjun viimeinen joutui juomaan pullon tyhjäksi.

Ilta päättyi rentoon letunpaistoon ja saunaan.

DSC_0194.JPG