CERN-matkakertomus

Päivölästä, Maunulasta ja Oulunkylästä lähti yhteensä 21 opiskelijaa opintomatkalle, päämääränään hiukkasfysiikan tutkimuslaitos CERN. Matkan ensimmäisenä päivänä kävimme kävelyllä Geneven vanhassa kaupungissa.

Geneveen tutustuminen.

Geneveen tutustuminen.

Varsinainen ohjelma alkoi maanantaina. Olimme hiukkasen ehtineet jo perehtyä tutkimuskeskukseen ennen matkaa, mutta ensimmäisen vierailukohteen näkeminen yllätti silti. Näkemämme Synchro Cyclotron, joka on CERNin ensimmäinen hiukkaskiihdytin, ei ole enää käytössä. Vanhaan kiihdyttimeen heijastettiin videotykillä filmi, jossa kerrottiin sen toiminnasta sekä CERNin historiasta.

Seuraavaksi luennoilla käsiteltiin mm. modernin fysiikan ratkaisemattomia ongelmia sekä hiukkasilmaisimia. Luentojen jälkeen oli aika suunnata CMS-hiukkasilmaisimelle. CERNin suurin hiukkaskiihdytin on nimeltään LHC (Large Hadron Collider), joka on 27 km mittainen ympyrä Ranskan ja Sveitsin rajalla, noin 100 m maan alla. Sen varrella on neljä koeasemaa (CMS, Atlas, LHCb ja Alice), joissa varsinaiset törmäykset tapahtuvat.

63C0C018-6382-40AD-8C8D-C06D9ADB83BA.jpeg

Tiistaina pääsimme itse rakentamaan. S’Cool Labissa kokosimme sumukammiot, joissa pystyi näkemään hiukkassäteilyn jälkiä. 

Päivän luentojen aiheina oli Cloud-koe eli ilmakehän tutkimus CERNissä sekä teoreettinen hiukkasfysiikka. Meille opetettiin kosmisen säteilyn vaikutuksesta ilmastoon (ei vaikutusta) sekä kvanttikenttäteorian laskemista (monimutkaista). Lisäksi kurkistimme  metallintuoksuiseen konepajaan, jossa valmistetaan laitteiden haastavimmat osat. Ohjelman jälkeen kävimme Globessa, jossa on pieni näyttely CERNistä.

851C8F04-1A67-45E8-8491-7F035772AE73.jpeg

Matkan viimeisenä päivänä tutustuimme Antimateriatehtaaseen ja datakeskukseen. Törmäyksistä kerätystä tiedosta suodatetaan pois iso osa, mutta dataa kertyy silti ällistyttäviä määriä, yhden päivän aikana jopa 200 teratavua. Tämä määrä dataa vastaa lähes kolmea miljoonaa CD-levyä, jotka yhteensä painaisivat keskiverto sinivalaan verran. Opimme myös, että World Wide Web on kehitetty CERNissä.

Elena, antiprotoni-hidastin

Elena, antiprotoni-hidastin

Koko porukka antimateriatehtaan ulkopuolella.

Koko porukka antimateriatehtaan ulkopuolella.